פעילות המרכז

האוניברסיטה העברית בירושלים הקימה את המרכז לאוטיזם הראשון מסוגו בישראל . המרכז אשר הוקם באופן רשמי באוגוסט 2015, מבקש להוביל את המזרח התיכון בתחומי המחקר, ההכשרה, והשירותים הקליניים יחד עם מחויבות לקהילה לטובת אנשים המתמודדים עם הפרעה ברצף האוטיזם (ASD) ובני משפחותיהם.

 

מחקר

תכניות המחקר במרכז כוללות שיתופי פעולה רב תחומיים בין הפקולטות השונות ומקיפות פרויקטי מחקר בסיסיים, קליניים  וביו-רפואיים. פרויקטים אלה מנוהלים על ידי חוקרי המרכז ונעשים בשיתוף פעולה עם גורמים לאומיים ובינלאומיים, תוך התמקדות בהבנת התפקודים ההתפתחותיים והמנגנונים העומדים בבסיס הפרעת האוטיזם, תוך בניית מסד נתונים העוקב אחר התפתחות  לאורך השנים.
 

תחומי ההתמחות של החוקרים שלנו נעים בין יסודות התפתחות המוח, גנטיקה של אוטיזם, השוואות פיזיולוגיות ומולקולאריות בין ASD לבין הפרעות נוירו-התפתחותיות אחרות, ומדע התנהגותי הכולל אפיון של ASD בגילאים שונים, מחקרי אורך העוקבים אחר מסלולים התפתחותיים ופרופילים התנהגותיים מובחנים בגילאים שונים, כמו גם מיפוי, אבחון, חקר ליבה ותכונות הקשורות ל- ASD,  התנסות בני משפחה המתמודדים עם ASD והערכת מתן שירות.
 

בנוסף למאמציו הנוכחיים של כל חוקר, אחת המטרות המרכזיות של המרכז לאוטיזם היא לטפח שיתופי פעולה מחקריים רב תחומיים וחדשניים בניסיון לענות בצורה טובה יותר על שאלות ליבה בתחום ה- ASD ולתרגם ידע זה למסגרות יישומיות.  לשם כך, המרכז  פיתח מדיניות ברורה של איסוף נתונים קליניים ופיתוח פרויקטים מחקריים אחרים שיעמדו לרשות החוקרים במרכז לאוטיזם. שיתוף הנתונים מייצג  את אמונתנו: ככל שאנו חולקים יותר, כך אנו יודעים יותר.

סמינרים חודשיים

פרויקטי מחקר

 

סמינרים חודשיים

הסמינרים החודשיים מספקים מקום מפגש ללימוד על התפתחויות מחקריות וקליניות בתחום האוטיזם, וכן הזדמנות למפגש קהילתי המאפשר חשיפה לפרויקטים קיימים ועתידיים. בין מרצי  הסמינרים ניתן למצוא מומחים ל- ASD ולהפרעות נוירו-התפתחותיות מהאוניברסיטה העברית ומכל רחבי הארץ. סמינרים אלה פתוחים לקהל הרחב.
 

סמינרים קודמים:

 

מר מארק שמיס

מינהל המוגבלויות: עיקרי השינוי, תפיסת שירות מוכוון אדם ואתגרים

18.06.2019

 

ד"ר ג'ודה קולר

הורים כמתווכי סימפטומטולוגיה

14.05.2019

 

ד"ר ענת פרי

מח ואמפתיה- כיצד אנו מבינים את האחר?

08.04.2019

 

ד"ר עדי ארן

המערכת האנדוקנבינואידית בהפרעה בספקטרום האוטיזם

19.3.2019

 

ד"ר אינה פישמן

חיפוש אחר חתימה מוחית מוקדמת לאוטיזם

15.01.2019

 

פרופ' אשר אור- נוי

גורמי סיכון טרום לידתיים לאוטיזם באדם: מה יש למודלים בבעלי חיים לתרום להבנת המנגנונים ולמניעה

11.12.2018

 

פרופ' מרב אחישר

השוואה בין התפישה באוטיזם ובדיסלקסיה עדכון איטי לעומת שכחה - מהירה

20.11.2018

 

ד"ר פלורינה יוזפובסקי

אמפתיה קוגניטיבית ורגשית באוטיזם ונושא האבחנה בין העצמי לאחר

06.11.2018

 

ד"ר טמיר אפשטיין

אוטיזם בבגרות: ידע נוכחי וכיוונים לעתיד

26.06.2018
 

ד"ר יורם בונה

אוטיזם כבעיית ויסות

22.05.2018
 

ד"ר מעין דוידוב ויעל פז

הבדלים בין-אישיים בדאגה לזולת בשנה הראשונה לחיים, וממצאים ראשוניים ממדגם תינוקות בסיכון לאוטיזם

24.04.2018
 

פרופ' נירית באומינגר-צביאלי

התערבות חברתית בית ספרית לתלמידים בספקטרום האוטיסטי עם ורבאליות מצומצמת

23.01.2018
 

פרופ' אריאל כנפו-נעם

התפתחות אמפתיה

5.12.2017
 

ד"ר איתי ברגר

מהירות העיבוד כסמן להשפעת סטימולנטים באוטיזם

7.11.2017
 

פאנל מומחים: גב' אסתי בן-דוד, ד"ר רפי לטנר וגב' ליליאן שפנר

פאנל מומחים

20.6.2017
 

ד"ר רחל- שלומית ברזיס

תפיסת העצמי באוטיזם: מסע בין נרטיבים אישיים, מוח ותרבות

25.05.2017

 

ד"ר שלמה ישראל

המבנה הגנטי של הפרעות הספקטרום האוטיסטי והתועלת האפשרית של טיפול באמצעות מתן אוקסיטוצין

28.3.2017
 

פרופ' עפר גולן

הוראת זיהוי רגשות והבנתם לילדים עם הפרעה ברצף האוטיזם: תוצאות של שני מחקרי הערכה מבוקרים

17.1.2017
 

פרופ' דיצה צחור

מה עובד ולמי? יעילות התערבות מוקדמת ומנבאים להצלחה בטיפול בילדים על רצף האוטיזם

20.12.2016
 

פרופ' שגיב שיפמן

הקשר בין בקרה של הכרומטין ואוטיזם

29.11.2017
 

פרופ' מיכאל בינסטוק

הישגים חברתיים של מבוגרים צעירים המאובחנים ב- ASD

31.5.2016
 

פרופ' יואב כהן

עבודה עם ילדים ומתבגרים המאובחנים ב - ASD במרכז הירושלמי לבריאות הנפש

19.1.2016
 

ד"ר רענן רז

גורמים סביבתיים באפידמיולוגיה של ASD

19.1.2016
 

פרופ' קורי שולמן

שפה ותקשורת: ממצאים מחקריים מצעירים ועד לבוגרים עם ASD

24.11.2015

 

פרויקטי מחקר

פרויקטי מחקר הנעשים בשיתוף פעולה עם המרכז לאוטיזם:

 

ד"ר מעין דוידוב: התפתחות רגשית-חברתית של תינוקות בסיכון לאוטיזם

לפרטים נוספים

 

ד"ר ג'ודה קולר: קבוצות הדרכה להורים

לפרטים נוספים
 

ד"ר טל מזור קרסנטי: הזמנה להורים למתבגרים עם אוטיזם בתפקוד גבוה: תכנית טיפול רב מימדית

לפרטים נוספים

 

פרופ' קורי שולמן: פרספקטיבה התפתחותית על סוגיות מגדר בהפרעה על רצף האוטיזם (ASD)

לפרטים נוספים

 

שירותים קליניים מתקדמים

המרכז לאוטיזם באוניברסיטה העברית עובד בשיתוף פעולה עם הקליניקה לאוטיזם במרכז הרפואי הדסה ועם המרכז הירושלמי לבריאות הנפש / משרד הבריאות, במטרה לספק מרפאה אבחונית מקצועית עבור ילדים ומשפחות  בה ניתנות הערכות מבוססות ראיות ברמה הגבוהה ביותר. המרפאה משמשת פלטפורמה לחוקרים הזקוקים לאוכלוסייה קלינית, עם אפשרות לשלב פרויקטים מחקריים שונים בפרוטוקול הקליני הסטנדרטי.  המרפאה תהווה מקום למידה והתמחות עבור סטודנטים הלומדים בתארים גבוהים באוניברסיטה, ואף תהיה אפשרות לקבל מענקי מחקר וחוויות הכשרה ייחודית . הנתונים שיאספו אשר מקורם באנשים שקיבלו שירות במרפאה ישמשו משאב חיוני לחוקרי האוניברסיטה.
 

המרכז לאוטיזם מציע גם שירותי התערבות קליניים הכוללים תכנית התערבות מבוססת ראיות בתיווך ההורים, שירות שטרם הונהג בארץ. שירות זה מוצע לאחר שזוהה חוסר מסוים בשירותים המוצעים למשפחות על ידי משרד החינוך, הבריאות והרווחה. שירותים קליניים נוספים יכללו קבוצות תמיכה להורים, אחים וסבים וכן קבוצת מיומנויות חברתיות לילדים בגילאי בית ספר, מתבגרים וצעירים עםASD .

המרכז לאוטיזם מטפח שיתופי פעולה עם גורמי שירות במערכת הבריאות בישראל (קופות חולים, מרפאות מקצועיות וכו') ועם משרדי החינוך, הבריאות והרווחה על מנת לתמוך בשירותים עבור אנשים עם  ASD ולהרחיבם.

 

הכשרות ותארים מתקדמים

המרכז מקים סדרת קורסים על ASD והפרעות נוירו-התפתחותיות קשורות. אלה כוללים קורסי מבוא, סמינר מחקר מתקדם והכשרה.

סטודנטים לתארים מתקדמים זוכים לחוויות הכשרה מיוחדות תחת מטריית המרכז. המרכז לאוטיזם, בתיאום עם מרפאת האוטיזם של הדסה ועם המרכז הירושלמי לבריאות הנפש / משרד הבריאות, יספק תכנית הכשרה אקדמית מיוחדת לאנשי מקצוע בתחום ה-ASD. הזדמנויות אלה יהיו מתאימות במיוחד לרופאים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, מורים לחינוך מיוחד ומקצועות אחרים העוסקים באוטיזם.

פעילות שוטפת

פעילות שוטפת

המרכז מציע קורס סמינר מקיף, ברמת מבוא, העוסק ב-ASD. הקורס החדש, המועבר על ידי סגן מנהל המרכז, ד"ר ג'ודה קולר, מוצע בבית הספר לחינוך ע"ש שלמה פוקס, אך הוא  פתוח לסטודנטים מכל החוגים באוניברסיטה. הקורס כולל הרצאות המועברות על ידי ד"ר רענן רז (אפידמיולוגיה), ד"ר שלמה ישראל (גנטיקה), ד"ר מור נחום (נוירוביולוגיה) ויעל להמן (סנגוריה, אקטיביזם קהילתי ופרספקטיבה של משפחות). המרצים עוסקים בנושאים שונים ומגוונים, ביניהם אטיולוגיה, אבחון, הערכה, התערבות, מדעי המוח החברתיים, סנגוריה ופרספקטיבות ממקור ראשון עלASD . הקורס עוסק ב- ASDלאורך החיים, מינקות ועד בגרות. קורס זה הוא הראשון המאורגן על ידי המרכז לאוטיזם וישמש כקרש קפיצה לקורסים מתקדמים יותר בתחום, בהיבטים ספציפיים של ASD ולקויות נוירו-התפתחותיות הנובעות ממנו.

כמו כן, ישנן אפשרויות הכשרה עבור אנשי מקצוע שכבר עובדים  בתחום ה- ASD. ארחנו את יום העיון המקצועי הראשון שלנו במרס 2017, שנועד לספק עדכונים תיאורטיים ומעשיים על המצב הנוכחי בתחום.

יתר על כן, המרכז לאוטיזם הוא המרכז המוכר היחיד במזרח התיכון אשר מספק הכשרה של תכנית לתצפית קלינית לאבחון אוטיזם  (Autism Diagnostic Observation Schedule = ADOS) וראיון לאבחון אוטיזם (Autism Diagnostic Interview – ADI), כלים סטנדרטיים המשמשים לסייע באבחון ASD.


הכשרות אלו מתקיימות 2-3 פעמים בשנה וכוללות אפשרות לפגישות רענון עבור אנשי מקצוע שכבר למדו את ה-ADOS  ורוצים לשמר מהימנות או לדון בשימוש ב- ADOS במקרים מורכבים.

 

ongoing_programs.jpg

ADI-R

סקירה כללית של הדרכת ADI-R

פרופ' קורי שולמן היא מדריכה מוסמכת בתחום ראיון לאבחון אוטיזם-מתוקן (ADI-R). ה- ADI-R אשר נכתב על קתרין לורד ועמיתים, הוא ראיון סטנדרטי מובנה למחצה המספק שיטה לאיסוף מידע מקיף על אנשים שיש חשש כי הם מתמודדים עם הפרעה ברצף האוטיזם .(ASD) פריטי הראיון, הניתנים לדמויות המטפלות, מכסים מספר תחומי תוכן כגון התפתחות מוקדמת, רכישת שפה / אפשרות לאובדן שפה או מיומנויות אחרות, תפקוד שוטף ביחס לשפה ולתקשורת, התפתחות חברתית ומשחק, כמו גם אינטרסים מוגבלים והתנהגויות חוזרות על עצמן.

המידע הנאסף מההורים / המטפלים מאורגן ומקודד על פי חמישה תחומים הקשורים ישירות לאבחנת הפרעה ברצף האוטיזם (ASD).

תחומים אלה כוללים:

(1) התפתחות מוקדמת

(2) שפה ותקשורת

(3) אינטראקציה חברתית הדדית

(4) משחק / דמיון

(5) התנהגויות סטריאוטיפיות ותחומי עניין מוגבלים

(6) התנהגויות אחרות

במהלך הסדנא, הראיון נלמד באמצעות שיטות הוראה שונות, הכוללות הרצאות, קטעי וידאו, שיחות דירוג וניהול שוטף.

אנשי המקצוע, לרבות פסיכולוגים קליניים, פסיכולוגים חינוכיים, קלינאי תקשורת/ שפה, פסיכיאטרים, רופאי ילדים, עובדים סוציאליים, סטודנטים לתארים מתקדמים ומומחים אחרים בתחום האוטיזם מוזמנים להירשם ללימודי הכשרה בתחום ה- ADI-R.

סדנת אימון ה- ADI-R הנה בת יומיים ועולה : 1,800 ש"ח

שימו לב כי לא יתאפשר החזר כספי לאחר ביצוע התשלום.

אנשי מקצוע המעוניינים בפרטים נוספים מוזמנים ליצור איתנו קשר בכתובת adostraining.huji@gmail.com

ADOS-2

סקירה כללית של הכשרת ADOS-2

פרופ' Cory Shulman  היא מדריכה מוסמכת בהכשרת תצפית קלינית לאבחון אוטיזם –. (Autism Observation Schedule-2nd edition (ADOS-2) ה-ADOS-2 שנכתב על ידי Catherine Lord  ועמיתים, הינו כלי אבחון מתוקנן מובנה למחצה, המשמש להערכה מדויקת ולאבחון של הפרעות רצף האוטיזם אצל אנשים בכל הגילאים שיש חשש כי הם מתמודדים עם אוטיזם. ה- ADOS-2 מקיף מגוון של פעילויות המתאימות לגיל ההתפתחותי והכרונולוגי וניתן להשתמש בו עבור מגוון גילאים, יכולות שפה ורמות התפתחותיות. הוא מציע מגוון של הקשרים מתוקננים מעניינים, בהם ניתן לתצפת בהתנהגויות חברתיות ותקשורתיות מוגבלות וחזרתיות. התצפיות בהתנהגויות אלו, באינטראקציות חברתיות ותקשורתיות, עוברות קידוד וממופות בעזרת אלגוריתם שבעזרתו ניתן לאמת את אבחון ה-ASD .

אנו מציעים הדרכות שונות בנושא ה- ADOS-2:

(1) שלושה ימי הדרכת מבוא, שהם תנאי מוקדם לכל שאר הכשרות ה-ADOS-2.

(2) שלושה ימי הכשרה מתקדמת עבור אנשי מקצוע המעוניינים להיות יותר בקיאים בשימוש ה-ADOS-2 ואשר מבקשים להשיג מהימנות בהפעלה ובקידוד של ADOS-2.

(3) הכשרות בנות יום אחד לשימוש במודול של ADOS-2 עבור פעוטות

ו(4)  הכשרות רענון בנות יום אחד לתצפית ולדיון בהפעלת וקידוד שני המודולים.

על מנת להשתתף בכל אחת מההדרכות האחרות יש צורך בהשתתפות בהכשרת המבוא, במסגרתה המשתתפים מקבלים מידע בסיסי על ההפעלה והדירוג  של המודולים 1-4. המשתתפים:

- מתצפתים בשימוש ה- ADOS-2

- מזהים דגלים אדומים עבור התנהגויות המעידות על אבחנת ASD

- דנים בקידוד ה- ADOS-2 ומתרגלים אותו

- מתרגלים את האלגוריתם כדי לקבוע את סיווג האוטיזם

- בוחרים מודולים שונים המתאימים לשימוש עם אנשים בגילאים שונים ורמות שפה שונות

- מפתחים מיומנויות הערכה על מנת לאבחן או לשלול אוטיזם

במהלך הסדנא יעשה שימוש במגוון שיטות הוראה הכוללות הרצאות, קטעי וידאו, שיחות דירוג והדגמה חיה.

ההדרכות מיועדות לאנשי מקצוע המוכשרים לאבחן ASD בישראל (כגון פסיכיאטרים, ראשי מרפאות למשפחה וילדים, רופאי משפחה ורופאי ילדים, נוירולוגים, פסיכולוגים קליניים, פסיכולוגים התפתחותיים, פסיכולוגים שיקומיים, נוירו-פסיכולוגים ופסיכולוגים חינוכיים). אנשי מקצוע אחרים, לרבות קלינאי תקשורת / שפה, מרפאים בעיסוק, פיזיותרפיסטים, עובדים סוציאליים, סטודנטים לתארים מתקדמים ומומחים אחרים לאוטיזם אינם רשאים להשתמש ב- ADOS-2 למטרות אבחון, אך יכולים להשתתף בהדרכות אם יש מקום פנוי.

מחיר להכשרת מודולים 1-4: 1,800 ש"ח

מחיר להכשרת מודול פעוטות: 700 ₪

מחיר להכשרת מודל מתקדם: 3,200 ש"ח

מחיר להכשרת רענון בת יום: 300 ש"ח

שימו לב כי לא יתאפשר החזר כספי לאחר ביצוע התשלום.

אנשי מקצוע המעוניינים בפרטים נוספים מוזמנים ליצור איתנו קשר בכתובת adostraining.huji@gmail.com

מעורבות קהילתית

המרכז מקיים קשרים פורמאליים ובלתי פורמאליים עם יחידים וארגונים פנים וחוץ אוניברסיטאים הפועלים בתחום ה – ASD, כדוגמת השתלמויות מקצועיות עבור אנשי מקצוע העוסקים בתחום ה - ASD, ואירועים המיועדים לאנשים עם הפרעה ברצף האוטיזם ובני משפחותיהם.

אחד המאפיינים הבולטים של המרכז לאוטיזם הוא מעורבותו בקהילה ויחסיו איתה.  אנו מחויבים לעבוד עם קהילת בעלי העניין. אנשים המאובחנים עם-ASD או בני משפחותיהם מעורבים בוועדות שונות בתוך המרכז ותורמים רבות להמשגה וליישום של התוכניות שהוקמו.

פעילות שוטפת

 

פעילות שוטפת

בנוסף לסמינר שלנו, הפתוח לקהל הרחב, יזמנו ימי עיון שנתיים: האחד למשפחות ולאנשים עם אוטיזם, והשני לאנשי מקצוע בתחום.

כמו כן אנו עובדים הקמת מדור באתר האינטרנט שלנו, שיכיל מידע על פרויקטי מחקר קיימים ועתידיים, על שירותים שונים שניתנים בכל איזור, ומשאבים קיימים עבור משפחות ויחידים.

 

יום עיון לאנשי מקצוע

יום העיון לאנשי מקצוע הראשון התקיים בחודש מרץ 2017, במהלכו הוזמנו אנשי מקצוע לחבור אלינו לסקירת מצב הידע הנוכחי בתחום מנקודת מבט קליני רלוונטי. ימים אלה נועדו לגשר על הפער בין האקדמיה לבין קהילת אנשי המקצוע: קליניים, חינוכיים וציבוריים, הפועלים לתמיכה באנשים עם הפרעה ברצף האוטיזם (ASD) ובמשפחותיהם.  

 

ped_collage.jpg

יום עיון למשפחות

יום העיון למשפחות הראשון התקיים ביוני 2016, במהלכו משפחות הוזמנו לחבור אלינו לסקירת מצב הידע הנוכחי בתחום במבט קליני רלוונטי. יום העיון מתמקד בנושאים ספציפיים, כגון  גישה לשירותים, מעבר לבגרות, תכנות חינוכי, תמיכה לאחים ועוד. יום העיון מיועד במיוחד להורים, סבים ובני משפחה אחרים וכן לאנשים עם ASD בעצמם.

 

fed.collage.jpg